Werken aan je angstklachten met psycholoog Zutphen

Waarschijnlijk weet je wel dat jouw angst niet ‘reëel’ is – maar dat helpt je niks, je bent bang – punt.

Handige Angst

Soms is bang zijn goed. Het zorgt ervoor dat je wegrent als je in een gevaarlijke situatie terecht komt. Het ‘zet je op scherp’ als je iets moet doen waarvoor je focus en concentratie nodig hebt. Dat zijn de nuttige kanten van angst.

Onhandige Angst

Lang niet alle angst is nuttig. Angsten die je niet helpen in gevaarlijke situaties of gebaseerd zijn op werkelijke gevaren kunnen je kwaliteit van leven ernstig beperken. Sterker nog, dat soort angst kan je leven kapot maken. Je doet sommige dingen niet. Je hebt er vriendschappen door verloren, misschien ook werk. Je bent niet bang, je bent BANG. Het is wie je bent, onderdeel van jou.

Alle soorten angst

Je hebt heel veel verschillende soorten angsten. Te veel om hier allemaal op te noemen. En dat doe ik liever ook niet, want al die angsten steken hetzelfde in elkaar:

Je bent bang. De hele tijd. Dat kan een heel gerichte angst zijn, voor viezigheid bijvoorbeeld, of voor hoogtes. Maar het kan ook een algemeen bang gevoel zijn .Vaak gaat zulke angst gepaard met dwanghandelingen of dwanggedachten; als het ware om de angst te bezweren.

Waarschijnlijk weet je wel dat jouw angst niet ‘reëel’ is – maar dat helpt je niks, je bent bang – punt. Je hebt geen idee hoe je van je angst af kunt komen.

Angstklachten – wat kan je er aan doen?

Cognitieve gedragstherapie
Wat gaan we eraan doen? Zoals je kunt lezen is een angstklacht eigenlijk een foutje tussen de werkelijkheid en jouw perceptie daarvan. Dat foutje kun je zelf moeilijk herstellen. Maar gelukkig is er een heel goede therapie voor angstklachten: cognitieve gedragstherapie.

Wat houdt Cognitieve gedragstherapie in?
Cognitief betekent ‘gedachten’ en gedrag natuurlijk ‘hoe je je gedraagt’. Angstklachten vinden hun oorsprong in gedachten die je gedrag bepalen. Maar veel van die gedachtenkronkels kloppen eigenlijk helemaal niet. Om er achter te komen welke gedachten veel beter passen (en die je meteen helpen in jouw situatie) ga je zelf op onderzoek. Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou?

Contact met psycholoog Zutphen

Voor direct advies of vragen over jouw klachten is Psychologen Nederland bereikbaar op 085-4014720. We hebben allemaal een opleiding in de psychologie, zodat we je inhoudelijk goed kunnen helpen. Daarnaast kennen wij onze psychologen goed, waardoor we precies weten welke psycholoog bij jou als persoon past en welke psycholoog gespecialiseerd is in jouw klachten. En dat zonder wachtlijsten!