Stress en burnout coaching en therapie bij Psycholoog Zutphen

”Burn-out is het eindstadium van een proces en geen ziekte, het ontstaat bij gezonde mensen die meestal goed gefunctioneerd hebben.” – Arbo Advies

Als je rust, rust je niet

Je hebt een burn-out. Je lichaam laat het je overduidelijk weten: zo kan het niet langer. Maar weet je, het kon al een hele tijd zo niet langer. Je hebt jezelf te ver gepushed, te hard doorgezet waar dat eigenlijk niet goed voor je was. Niet een dagje of een weekje, maar structureel. Misschien wel jaren lang.

En je kon het ook dragen, dacht je. Natuurlijk was je wel eens moe, en natuurlijk had je ook zo wel je dipjes. Maar kom op, kiezen op elkaar en van hard werken krijg je juist energie. Dacht je. Maar dat is niet waar. En nu helpt rusten niet meer. Ook al neem je een maand vakantie.

Roofbouw op jouw lichaam gepleegd

Hoe komt dat? Je hebt roofbouw gepleegd op je lichaam en je geest. Het gevolg is dat je lichaam in overdrive is gegaan om jou te kunnen blijven dragen. In je hersenen is een bepaalde balans verschoven. En die balans moeten we weer gaan herstellen.

In je hersenen zit een sympathisch deel en een parasympatisch deel. Simpel gezegd: het sympathische deel is de gaspedaal, het parasympatische de rem. Dus bij acute stress drukt je hersenen (met hormonen) het gaspedaal volledig in en zet de rem uit. Dat is hartstikke handig voor een keertje.

Uit balans

Wat is er nu bij jou aan de hand? Je hebt voor lange tijd van alles uitgehaald met dat gaspedaal en die rem. En nu is het systeem uit balans. Je hersenen geven gas, maar drukken tegelijkertijd op de rem. Je remt terwijl er niks te remmen valt. Je geeft gas terwijl de remmen het niet doen. Enzovoort. Rusten helpt dus niet meer. Het systeem in je hersenen moet opnieuw in balans gebracht worden. Je sympathische én je parasympatische deel.

Psycholoog Zutphen – behoud de regie over je leven

De therapie die ik geef werkt volgens een methode waarbij je leert hoe je de balans bewust terug kunt vinden, en kunt behouden. Misschien kom je later wel weer in een situatie die veel van je vraagt – dan kun je de signalen van je lichaam veel beter lezen en er op tijd naar handelen. Tijdens de therapie bij Psycholoog Zutphen kom je er achter en krijg je de ‘tools’ om in de toekomst meer regie te houden over jouw leven en een goede balans te houden tussen ‘geven’ en ‘nemen’.

Contact met psycholoog Zutphen

Voor direct advies of vragen over jouw klachten is Psychologen Nederland bereikbaar op 085-4014720. We hebben allemaal een opleiding in de psychologie, zodat we je inhoudelijk goed kunnen helpen. Daarnaast kennen wij onze psychologen goed, waardoor we precies weten welke psycholoog bij jou als persoon past en welke psycholoog gespecialiseerd is in jouw klachten. En dat zonder wachtlijsten!