Met welke psychische klachten ga je naar Psycholoog Zutphen?

”Je bent je eigen graadmeter: als jij voelt dat het anders is dan gewoonlijk, dan is dat het signaal van een psychische klacht.”

Je gaat naar een psycholoog als je het gevoel hebt het zelf even niet meer aan te kunnen. Vragen of klachten waar je last van kan hebben:

 • Als je werk je opbreekt
 • Relatieproblemen
 • Als je je niet goed voelt in hoe je je leven leidt
 • Als je verdriet hebt dat je maar niet kwijtraakt
 • Als je angstig bent
 • Een negatief zelfbeeld
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Schuldgevoelens, schaamte
 • Faalangst, concentratieproblemen
 • Als je pijn of verdriet hebt

Alle klachten en vragen over je gevoelens zijn onderwerp voor een psycholoog.

Wanneer naar de psycholoog?

Je bent vast niet zonder reden op deze site terecht gekomen. Waarschijnlijk heb je vragen of klachten waar je zelf niet uitkomt. Meer reden heb je niet nodig om ook daadwerkelijk contact op te nemen met een psycholoog.

Soms aarzelen mensen, omdat ze het liefst zelf willen uitzoeken wat voor soort klacht ze hebben, of omdat ze niet weten of het wel erg genoeg is. Laat dat je er alsjeblieft niet van weerhouden contact met me op te nemen. Elke vraag is belangrijk en zelf de diagnose stellen bijna onmogelijk. Daarnaast adviseer ik je niet te lang te wachten. Klachten van binnen doen hetzelfde als klachten van buiten, ze verergeren als je het op zijn beloop laat.

Als je last hebt van…

Als je een probleem hebt kan het echt lastig zijn om in te zien dat het iets psychisch is. Sommige klachten lijken zo alledaags – piekeren, slecht slapen, je somber voelen. Je bent je eigen graadmeter: als jij voelt dat het anders is dan gewoonlijk, is dat het signaal van een psychische klacht.

Bijvoorbeeld: niemand heeft last van een ‘burn-out’. Als je een burn-out hebt, heb je last van ‘onvoorstelbare vermoeidheid’, ‘slecht kunnen slapen’, ‘je moeilijk kunnen concentreren’ of ‘overal tegenop zien’. Maar je kunt ook overgevoelig worden voor licht en geluid, huilbuien hebben of minder goed horen en zien wat er om je heen gebeurt. En met dát soort vragen, klachten en gevoelens ga je dus naar een psycholoog.

Signalering van psychische klachten

Er zijn dus signalen die je kunnen opvallen. Ik verdeel ze in de volgende categorieën:

 • Vastzitten
  Er zit geen beweging in. En wat je ook probeert, er komt geen verandering. Je kunt vastzitten in je werk, je relatie, je leven of in jezelf. Vaak gaat dat samen met een gevoel van machteloosheid en soms ook met een algemeen gevoel van lusteloosheid.
 • Angst
  Je kunt bang zijn voor wat er kan gebeuren – met mensen die je liefhebt, met jezelf. Of voor dingen die mis kunnen gaan: school, werk, relatie. Je bent bang voor dingen die kunnen gebeuren; misschien zelfs al als je alleen maar naar buiten gaat.
  Of angst om te falen; in je relatie, op school, op je werk. En daarbij, het lijkt wel alsof al die anderen helemaal nergens last van hebben. Dat maakt je, naast angstig, ook nog eens onzeker.
 • Pijn
  Onherroepelijk gaan je dingen overkomen die pijn doen. Dat kun je onmogelijk voorkomen. En dat doet pijn. Nu denk je misschien ‘tja, die pijn hoort bij het leven’, en dat is ook zo. De meeste pijn kun je dan ook zelf, of met dierbaren een plek geven. Maar soms niet. Dan bepaalt de pijn je leven en heb je hulp nodig die te boven te komen.
 • Er klopt iets niet
  Je bent huilerig. Je piekert. En je begrijpt niet goed waardoor. Tegelijkertijd ben je bedachtzaam; ‘hoort het er niet gewoon bij?’ of‘ik heb het toch goed?’ En toch lijkt het elke dag wel een beetje slechter met je te gaan en wordt je er behoorlijk radeloos van.

Natuurlijk zijn er nog andere psychologische klachten waar je mee kunt zitten. Twijfel je over welke klacht je nou precies hebt of heb je andere vragen, bel of mail me. Zulke vragen kun je altijd geheel vrijblijvend aan me stellen.

Je hebt geen psychische klacht

Zelfs zonder klacht kan een psycholoog veel voor je betekenen. In het dagelijks leven kom je er namelijk nooit aan toe: voor jezelf zorgen. En dan heb ik het niet over uitrusten en leuke dingen doen. We hebben het over nadenken over je leven, kritisch naar jezelf kijken, kijken wat er beter, mooier, fijner kan. Een hoop psychische klachten ontstaan trouwens omdat we daar nooit aan toe komen. En dan is voorkomen toch beter dan genezen.

Het klinkt in eerste instantie misschien raar, maar ik ben er van overtuigd dat iedereen erbij gebaat is zijn of haar leven van tijd tot tijd kritisch te bekijken, te verbeteren en te verrijken.

Meer weten?

Een klacht typeren in een omschrijving, of een lijstje symptomen opstellen is niet alleen lastig, je kunt ook makkelijk de verkeerde conclusies trekken. Het is heel waarschijnlijk dat je nergens op deze site precies de klachtomschrijving vindt die bij jouw gevoelens past. Misschien wel gedeeltelijk, maar niet helemaal.

Contact met psycholoog Zutphen

Voor direct advies of vragen over jouw klachten is Psychologen Nederland bereikbaar op 085-4014720. We hebben allemaal een opleiding in de psychologie, zodat we je inhoudelijk goed kunnen helpen. Daarnaast kennen wij onze psychologen goed, waardoor we precies weten welke psycholoog bij jou als persoon past en welke psycholoog gespecialiseerd is in jouw klachten. En dat zonder wachtlijsten!