Traumaverwerking bij Psycholoog Zutphen

Je hebt iets meegemaakt wat je het liefst zou vergeten. Je probeert er niet over na te denken, je zoekt afleiding van alles en nog wat. Ondertussen gaat het leven gaat door en zoals ze zeggen: ”de tijd heelt alle wonden.” Toch?

Met een knal teruggeslingerd in de ervaring

Maar opeens, onaangekondigd, breekt het weer in alle hevigheid door. Je kunt het niet meer loslaten, je krijgt nachtmerries, het trauma stuurt je leven. En het is vreselijk. Je bent radeloos. Want je hebt het gevoel dat dit nooit meer ophoudt.

Traumaverwerking

Bij traumaverwerking gaan we opnieuw aan de slag met wat er gebeurd is. Je leert het in de ogen te kijken, een plek te geven en de gevoelens die erbij horen aan te gaan. Dat is in eerste instantie heel confronterend en ook echt wel even zwaar. Maar, we doen het samen. Je merkt dat je, door het nu nog één keer goed aan te gaan, snel verder kunt. Want na die eerste heftige sessies werken we weg van het trauma. Je komt stapje voor stapje weer tot jezelf.

Herbeleven in de therapie

Moet dat herbeleven echt? Er is tot nu toe geen enkele therapie die werkt zonder herbeleving. Dat komt zo; de herinnering heeft zich ‘verstopt’ in je onbewuste geheugen. Vandaar ook dat je er misschien even geen last van had. Maar van daaruit kan het dus altijd de kop opsteken. We moeten die herinnering dus als het ware verplaatsen. Verplaatsen van die onbewuste plek, naar een bewuste. Dat zijn die soms zware sessies in het begin.

Daarna merk je dat we er snel van weg gaan. We werken ermee, we werken eraan, we zoeken specifieke gevoelens nog eens op, maar je gaat niet meer die directe en volledige confrontatie aan.

Hulp bij trauma (PTSS)

Loop er niet te lang mee rond. Veel mensen die last hebben van een onverwerkt trauma trekken pas laat aan de bel. Je wilt het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst uitzetten, misschien ben je bang dat als je er over gaat praten je het alleen maar erger maakt. Dat kan heel hardnekkig zijn.

Maar als je al zo ver bent dat je je hier aan het oriënteren bent, neem dan de volgende stap ook en ga naar je huisarts of kom eens bij mij langs.

Contact met psycholoog Zutphen

Voor direct advies of vragen over jouw klachten is Psychologen Nederland bereikbaar op 085-4014720. We hebben allemaal een opleiding in de psychologie, zodat we je inhoudelijk goed kunnen helpen. Daarnaast kennen wij onze psychologen goed, waardoor we precies weten welke psycholoog bij jou als persoon past en welke psycholoog gespecialiseerd is in jouw klachten. En dat zonder wachtlijsten!