Wat kunnen psychologen in Zutphen voor je doen?

Ik doe mijn best om niet alleen jouw klacht, maar vooral ook jou goed te leren kennen”.

Een psycholoog doet een aantal dingen. Naar aanleiding van jouw verhaal vertel ik je wat er volgens mij bij jou speelt. Ik geef informatie, leestips en help je te begrijpen wat het precies betekent.

Vervolgens help ik je uitzoeken wat jij er aan kunt doen. Dat is namelijk voor iedereen anders. Bij verschillende klachten passen verschillende manieren om er mee om te gaan. Welke bij jou past hangt af van je eigen vaardigheden en talenten. Ik  doe dan ook mijn best om niet alleen je klacht, maar vooral ook jou goed te leren kennen.

Als we samen eenmaal hebben gezien wat er aan de hand is en hoe jij er mee om kunt gaan kun je ermee aan de slag. Een innerlijk proces of situatie veranderen is hard werken. Vaak zijn oude patronen en persoonlijke ‘valkuilen’ heel moeilijk om vanaf te komen. Toch zul je al snel merken dat je resultaat boekt. Dat resultaat beschrijf ik graag als innerlijke groei. Eigenlijk groei je van je klacht weg.

Je ontdekt jezelf opnieuw, weet beter wat je wilt en kunt en hebt meer grip op je eigen leven. Daarmee levert een coaching of therapie doorgaans meer op dan alleen klachtherstel, al is dat natuurlijk wel het belangrijkste.

‘Klik’ met een psycholoog

Samenwerken met een psycholoog kun je misschien nog het beste zien als een project. Een project waarbij er uiteindelijk verbeteringen worden aangebracht aan wie jij bent. De vakkennis, het inzicht en de analyse van de psycholoog zijn in dat proces heel belangrijke factoren maar jouw inzet en motivatie zijn echt cruciaal in het succes van de therapie.
Naast dat een psycholoog een vakman of -vrouw moet zijn, moet je er dus ook goed mee kunnen samenwerken. Jullie moeten elkaar goed begrijpen. Nu is het zo dat psychologen getraind zijn in het behandelen van heel verschillende mensen. In de regel merk je dat de psycholoog heel goed jouw taal kan spreken.

Hoe kies je nu eigenlijk een psycholoog?

Je moet op drie dingen letten:
1. Is de psycholoog aangesloten bij een beroepsvereniging?
2. Heeft de psycholoog de benodigde ‘papieren’?
3. Past de psycholoog bij jou?

Die eerste twee punten zijn makkelijk na te gaan. Heel praktisch, check op de website de opleidingen, kwalificaties en over welke beroepsvereniging de psycholoog beschikt. Over het algemeen is bijvoorbeeld een RBNG of een NIP registratie een goede graadmeter. Met wat je nu doet, een website napluizen, kom je veel te weten over de stijl van werken en de persoon. Dat is belangrijk, want je gaat nu samenwerken, dus dan moet je elkaar wel liggen. Kom je er zo niet uit, dan kun je in je omgeving navragen en ook je huisarts kan je goed op weg helpen.

Het derde punt is het meest belangrijke maar ook het meest lastige punt.

Als je een goed gevoel hebt bij een psycholoog, aarzel dan niet een afspraak te maken, of eens te bellen of mailen, je zit helemaal nergens aan vast.

Contact met psycholoog Zutphen

Voor direct advies of vragen over jouw klachten is Psychologen Nederland bereikbaar op 085-4014720. We hebben allemaal een opleiding in de psychologie, zodat we je inhoudelijk goed kunnen helpen. Daarnaast kennen wij onze psychologen goed, waardoor we precies weten welke psycholoog bij jou als persoon past en welke psycholoog gespecialiseerd is in jouw klachten. En dat zonder wachtlijsten!