Relatietherapie in Zutphen bij de relatietherapeut

”Jullie gedrag naar elkaar toe is een reflex geworden, je kunt bijna niet meer van jezelf zien wat je doet.”

LET OP! Relatietherapie is alleen mogelijk bij Allard van den Brink.

Mijn werk gaat uit van het positieve ontwikkelingsmodel. Jullie problemen zijn op de eerste plaats een signaal van de kans om te groeien in jullie relatie. Ik ben er dus vooral op uit om samen de plekken waar groei en vooruitgang mogelijk is te vinden en ons daar op te focussen.

Groei en systemen

Dat doe ik door te kijken naar de ‘systemen’ waarin je leeft. Zulke systemen zijn de sociaal-maatschappelijke omgevingen waarin je je beweegt en waar je uit voortkomt. Een klein maar heel belangrijk systeem is bijvoorbeeld je gezin en het gezin van je ouders. Maar ook je werk, je familie, je vriendenkring. Het zijn allemaal groepen van mensen die invloed op jou en jullie hebben.

De meeste mensen zijn geneigd de oorzaak van problemen enkel en alleen bij zichzelf te zoeken. Zo leren we dat ook: ‘kijk eerst naar jezelf!’ En dat is ook zo, maar je hebt je omgevingen nodig om dat goed te kunnen doen. En daar is moed voor nodig.

Relatietherapie Zutphen – confronterend maar effectief

Het werk dat ik doe is vaak confronterend en soms komt er pijn naar boven die ineens heel heftig blijkt. De meeste systemen hebben ‘verborgen elementen’, dingen waar over gezwegen wordt. Dat kunnen schijnbaar kleine dingen zijn, zoals de stilgezwegenwens van één van de partners om naar het buitenland te verhuizen. Maar soms soms zijn het hele zware onderwerpen, zoals het overlijden van een kind.

De ervaring leert dat die verborgen elementen op de achtergrond behoorlijk veel invloed hebben op jullie en jullie leven samen. Het systemisch werken geeft mij en jullie de middelen om er over te praten, maar vooral: om er mee aan de slag te gaan.

Jullie dynamiek

Tijdens de eerste minuten dat ik met jullie werk, let ik vooral op jullie dynamiek. Waarschijnlijk hebben jullie het niet in de gaten, maar hoe jullie relatie in elkaar zitvalt af te lezen van dingen zoals lichaamshouding, stembuiging en de gebaren die jullie maken. Ik herken het waarschijnlijk meteen en deze dynamiek is voor mij een ingang om echt met jullie aan een betere relatie te werken.

Het eerste gesprek neem ik tijd voor jullie verhalen, maar gaan we ook meteen aan de slag. Omdat die dynamiek zo belangrijk is, laat ik jullie die meteen zien. Dat is soms even schrikken, maar vooral een eye-opener. Jullie gedrag naar elkaar toe is een reflex, je kunt bijna niet meer van jezelf zien wat je doet. En om echt met elkaar de diepte in te kunnen, moeten jullie van die gewoonte-patronen af.

Samen groeien

Waarschijnlijk hebben jullie het gevoel de ander door en door te kennen. In de therapie kom je er achter hoe veel er nog over elkaar te ontdekken valt. Zeker als je weer mild naar elkaar kunt kijken en elkaar de ruimte geeft te leven zonder zonder dat je jezelf telkens moet verdedigingen. Net zoals je verbaasd zult staan van jezelf, zul je verbaasd staan van elkaar én van jullie samen.

Die hernieuwde ontdekking begint overigens al in de therapie zelf. Door jullie aan het werk te zetten met verschillende oefeningen met elkaar, vallen de schellen van je ogen. Ook naar jezelf toe. Je geeft elkaar de ruimte het allemaal in je gevoel en ervaring precies uit te zoeken. Dat is overigens hard werken en gaat niet zonder slag of stoot. In bepaalde momenten merk je dat je jezelf ineens helemaal tegen komt. Die momenten zullen intens zijn en jullie dichter bij elkaar brengen. Zodat jullie groeien. Samen.

Meer informatie over relatietherapie

Contact met psycholoog Zutphen

Voor direct advies of vragen over jouw klachten is Psychologen Nederland bereikbaar op 085-4014720. We hebben allemaal een opleiding in de psychologie, zodat we je inhoudelijk goed kunnen helpen. Daarnaast kennen wij onze psychologen goed, waardoor we precies weten welke psycholoog bij jou als persoon past en welke psycholoog gespecialiseerd is in jouw klachten. En dat zonder wachtlijsten!